Контролите на националния отбор по футбол в Кипър (2:0) и Люксембург

...
Контролите на националния отбор по футбол в Кипър (2:0) и Люксембург
Коментари Харесай

За 100 дни Кръстаич сглоби нов гръбнак на националния тим

Контролите на националния тим по футбол в Кипър (2:0) и Люксембург (0:0) бяха последните мачове преди началото на квалификациите за Евро 2024. Следователно времето за по-смели опити за селекционера Младен Кръстаич изтече. И той към този момент е наясно с главното ядро от футболисти, на които ще разчита.

Сърбинът имаше разполагаем стотина дни (т.е. тъкмо 112) от първия си работен ден по контракт (1 август) до мача с Люксембург, с цел да избистри в общи линии групата, с която ще работи в пресявките за европейското състезание.

За първите мачове (5:1 над Гибралтар и 1:0 над Северна Македония) той имаше две цели - да остави България в Лига С на шампионата Лига на нациите, както и в четвърта урна за жребия за Евро 2024. Изпълни ги сполучливо.

Ноемврийските контроли бяха за спомагателни опити. Срещу Кипър Кръстаич даже пусна най-младия стартов състав на България от началото на века (23.36 година междинна възраст). Е, сърбинът не съумя да удължи против Люксембург серията си от победи и спря на три следващи. Все отново това стигна, с цел да запише най-успешното начало на непознат селекционер отпред на българския отбор. Но пък при нулевото тъждество очевидно започнаха да се обрисуват титулярите, на които ще разчита Кръстаич, който към този момент акцентира, че готви състав с небосвод за идващите 10 години.

 

Гръбнакът на тима се оформи

Не единствено против Люксембург, само че и в предходните мачове си пролича, че Кръстаич разчита твърдо на капитана на " Лудогорец " Антон Недялков, както и на съотборника му Кирил Десподов, който пък носи лентата в националния отбор. И до момента в който те бяха твърда големина и при Ясен Петров, дружно с Петко Христов ( " Специя ", Ит), новите стълбове се обрисуват да са Илия Груев-младши ( " Вердер ", Гер), Филип Кръстев и Марин Петков ( " Левски " ), Илиан Илиев-младши ( " Аполон ", Кип), Валентин Антов ( " Монца ", Ит) и Радослав Кирилов ( " ЦСКА 1948 " ). На вратата пък най-често получава доверие (в три от четирите мача) Даниел Наумов ( " ЦСКА 1948 " ), само че и Светослав Вуцов ( " Славия " ) демонстрира, че може да се разчита на него при нужда.

Към тях би трябвало да се прибавят и няколкото доста млади, окуражени, а и пределно съсредоточени да изпълнят условията на треньора футболисти, които Кръстаич стартира да постанова - Никола Илиев (18 година, " Интер ", Ит), Йоан Стоянов (21 година, " Секция Нес Циона ", Изр), Илиян Стефанов (24 година, " Левски " ), Георги Русев (24 година, " ЦСКА 1948 " ), а и Димо Кръстев (19 година, " Фиорентина ", Ит), който имаше малшанса да се контузи при дебюта си против Кипър.

 

Видно е и кои изпадат зад борда

Макар Младен Кръстаич да твърди, че вратите на националния тим са отворени за всички, се вижда кои футболисти, на които Ясен Петров разчиташе, в този момент трайно остават отвън състава. И най-малкото при започване на евроквалификациите няма да се разчита на тях, защото се приема, че времето за опити със състава през последните месеци към този момент е минало. В тази група попадат голмайсторът на Първа лига Ивайло Чочев ( " ЦСКА 1948 " ), Георги Миланов ( " Левски " ), Георги Костадинов (АПОЕЛ, Кип), Димитър Илиев и Бирсент Карагарен ( " Локомотив ", Пд), Борислав Цонев ( " Далиен Про ", Кит), Кристиян Малинов ( " Льовен ", Бел), Георги Минчев ( " Ауда ", Лат).

Все отново зачеркването към този момент не е с писалка, а единствено с молив - Спас Делев, да речем, получи късмет в контролите и го употребява в цялостна мяра.

Ясно проличава, че задачата на селекционера е да има на разположение млади футболисти, които да развива с вероятност (а и да са по-склонни да загърбват егото си). Затова и огромната въпросителна е дали ще разчита на Тодор Неделев, когато халфът на " Ботев " (Пд) се върне в игра след претърпяната тежка контузия на главата. Докато е по-вероятно да се викат и отсега нататък изчезналият поради контузия Андреа Христов ( " Козенца ", Ит), както и спреният от " Спарта " (Прага) Мартин Минчев.

 

Играта - към по-добро

Вижда се ясно, че при Кръстаич националите показват по-постоянна игра. Съответно резултатите са налице. Отборът се пробва да играе по-бърз футбол, с по-скоростен преход сред линиите, с по-малко докосвания и задържане на топката, с преса. Това се получава все още, само че по-впечатляващо е самочувствието в играта на тези млади футболисти. Това е нещо, което обявяваха, че търсят предходните селекционери - най-много Георги Дерменджиев и Ясен Петров, само че не реализираха необикновен триумф.

Разбира се - има още слаби места. В съвсем всички дуели отбраната ни увисваше най-малко по два-три пъти на мач. И в множеството случаи само шансът оказа помощ да допуснем единствено един гол в тези 4 срещи. Да, шансът е необходим, само че единствено той няма да е задоволителен в квалификациите против Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва.

И както нормално - честите пропуски в офанзива. Това е уязвимост, която е присъща за българския футбол, само че въпреки всичко има напредък при Кръстаич. В посока, че се основават повече положения и това оказва помощ да се усъвършенства успеваемостта (не успяхме да вкараме гол единствено в един дуел от последните четири).

Да - и най-много впечатлява нарасналата мотивация у футболистите, най-малко за момента. Кръстаич търсеше най-много това от тима и го получава. " Момчетата демонстрираха метода, по който би трябвало да се играе в идващите дуели - с готовност и мотивация за България ", похвали отбора сърбинът след дуела против Люксембург, финален за 2022 година

 

Сърбин ли е - темперамент е

Бяхме привикнали да виждаме повече дипломатичност и компромисен звук при Георги Дерменджиев и Ясен Петров. Между третия и четвъртия си мач на поста (т.е. сред контролите с Кипър и Люксембург) обаче Младен Кръстаич сподели образно, че сръбската треньорска школа е известна освен с умения, само че и с темперамент.

Селекционерът ясно уточни, че не е благополучен от това, че халфът на " Лудогорец " Иван Йорданов бе освободен поради контузия, само че след няколко дни бе пуснат да играе в 1/16-финала за купата против " Розова котловина " и се доконтузи в Казанлък. Кръстаич не прикри недоволството си, че Йорданов не е трябвало да играе за разградчани в този дуел. " Ще приказваме за този случай след лагера. БФС също би трябвало да вземе отношение. Без значение от мача, здравето е преди всичко. Очакваме самите клубове да са правилни със съюза ", разяснява сърбинът, без да се тормози, че приказва по адрес на " Лудогорец ".

Дали и до каква степен този му корав темперамент ще е в помощ на тима в идните квалификации и дали играта ще е равностойна на тази на противниците - отговори ще има след 4 месеца. На 24 март одобряваме Черна гора, а три дни по-късно гостуваме против Унгария. Два мача, които могат да ни дадат добър начален старт на акцията и да окрилят този млад състав. Другия вариант си го знаем доста добре.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР